De Wallenwinkel

De Wallenwinkel

Wie is Mariska Majoor?

Mariska werd geboren op 2 november 1968 in Hilversum en groeide op in Laren. Op 16-jarige leeftijd liep ze weg van huis en stopte met school. Een jaar later kwam ze in Amsterdam terecht om op de Wallen te gaan werken als raamprostituee. Als ze daar mee stopt begint ze haar eigen bedrijf.  Ze publiceerde de bladen ‘Pleasure Guide’ en ‘de Rode Lantaarn’ en de boeken ‘Als seks werken wordt’, ‘de Wallen in beeld’ en ‘United Under a Red Umbrella’ (deze laatste in opdracht). In 1994 begint ze met het bekende Prostitutie Informatie Centrum (PIC) aan het Oudekerksplein op de Wallen. In 2017 werd ze door oud-burgemeester van der Laan geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor haar bijdragen aan de strijd voor sekswerkersrechten.

In mei 2020 verscheen haar boek: 'De Wallen, Toekomst van ons verleden', waarvoor Mariska's dochter Robin de fotografie verzorgde.

Wie is Robin Haurissa?


Robin werd geboren op 6 mei 1997 in Almere. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Nadat ze haar havo-diploma haalde aan de Vrije School in Amsterdam, heeft Robin een studie van een jaar aan de Fotoacademie gedaan. In dezelfde periode verzorgde ze de fotografie van het Engelstalige boek ‘United Under a Red Umbrella’, over sekswerkersrechten in 13 landen. Met de foto’s uit dit project heeft ze onder meer geëxposeerd in de Oude Kerk van Amsterdam, de Universiteit van Utrecht en het Europees Parlement in Brussel.

Fotograferen is een hobby van Robin. Ze werkt niet in opdracht en doet uitsluitend eigen projecten. Je kunt haar volgen via Instagram.